GEBOORTEPLAN opstellen

Een geboorteplan is een A4-tje waarin je beknopt aangeeft wat je wensen en verwachtingen zijn ten aanzien van de bevalling. Het is een handig communicatiemiddel voor de mensen die je begeleiden tijdens de geboorte van je kind. In de praktijk blijkt dat een goede voorbereiding angsten wegneemt en rust en een gevoel van controle geeft. Natuurlijk kan het altijd anders gaan dan je hoopt, maar ook dat is goed om over na te denken. Mensen die betrokken worden bij de beslissingen die genomen worden rondom hun bevalling, blijken met een beter gevoel terug te kijken op hun bevalling dan wanneer het gevoel overheerst dat alles je overkomt. Zelfs een bevalling met veel interventies kan positief ervaren worden als je betrokken wordt bij de te nemen beslissingen. Het geboorteplan, vrij nieuw in Nederland, wordt steeds serieuzer genomen door de zorgverleners. De opkomst van de doula speelt hierin een grote rol.
Een geboorteplan kun je zelf opstellen, maar verstandiger is het om dat onder leiding van iemand te doen die je ook informatie kan geven, zeker als het je eerste kindje is. Aan de orde komen o.a.
- Waar kun je bevallen?
- Hoe kun je bevallen?
- Wie wil je om je heen en wat verwacht je van hen?
- Wat helpt ter ontspanning en als pijnbestrijding?
- Wat kun je daarin zelf doen?
- Valt er iets te kiezen direct na de geboorte?
- Heb je specifieke wensen?

Het opstellen van een geboorteplan is een onderdeel van
www.geboortecursus.nl. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je in te schrijven voor de gehele cursus. Uiteraard krijg je dan nog veel meer informatie. Maar de geboortecursus is niet alleen informatief: het is gewoon ook erg leuk om samen met andere (toekomstige) ouders ervaringen te delen.


 
Realisatie Koevoet Webdiensten