Cursus opzet

De geboortecursus is gericht op vragen als:

 • Hoe kom je de zwangerschapstijd het best door, wat kan jou daarbij helpen?
 • Hoe bereid je je voor op de bevalling? Waar wil je bevallen? Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van pijnreductie? Welke ontspanningsmogelijkheden zijn er? Welke ademhalings-technieken helpen?
 • We bekijken samen de bijzondere film “the Orgasmic Birth” of een andere film.
 • Hoe geef je de kleine de beste start? Hechting, voor- en nadelen van fles- en borstvoeding en de draagdoek (evt. met kortingsbon te bestellen).
 • Ook is er ruimte voor uitwisseling van ervaringen met elkaar en voor de bakerpraatjes (ofwel al die dingen die je meestal niet hoort over zwanger zijn en moeder worden).
 • Meestal gaan we naar het MAMA-café en ontmoeten we er de moeders van de vorige cursus.
 • Ook een enkele bijeenkomsten met de partners horen erbij, met informatie over ontspanning, ademhaling en massage.
Alles wat je weet over bevallen, vertaal je in wensen voor jouw bevalling en leg je uiteindelijk vast in een geboorteplan. Steeds meer verloskundigen stellen hun cliënten voor om zo’n wensenlijst op te zetten. Het is vanaf 2010 zelfs speerpunt in de zorg rondom bevallingen. Als je zelf al een bevalling hebt meegemaakt, kun je dat waarschijnlijk uitstekend zelf opstellen. Maar leuker en effectiever is het toch om dat met elkaar te doen. En als dit je eerste bevalling wordt, dan is het zeker fijn om uitgebreider informatie te verzamelen en met anderen in dezelfde situatie te overleggen.

Ook dat het anders kan lopen dan je graag wilt, komt aan bod, op een zodanige wijze dat je reëel geïnformeerd wordt zonder dat je onnodige angstig wordt. Anders gezegd: ook de bakerpraatjes komen aan de orde; we maken er geen roze wolk van, maar ook geen drama-verhaal. Een bevalling is nog steeds één van de hoogtepunten in een mensenleven; daar mag je best vooraf wat tijd en aandacht aan schenken om zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Hoeveel tijd, geld en energie kost een feestje je doorgaans niet? Geef de geboorte van je kind zoveel mogelijk de kans om ook een geweldige ervaring te worden!

Naast het bovengenoemde basisprogramma van de geboortecursus zijn er losse onderdelen waar je op in kunt tekenen, zoals het opstellen van een geboorteplan of een filmavond. Er is mogelijkheid voor doula-ondersteuning tijdens de bevalling, als je daaraan behoefte hebt. Dat bevallende vrouwen veel baat hebben bij continue ondersteuning is allang bewezen en wordt nu ook geadviseerd door de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte. Je kunt er nu al zelf voor kiezen! Meer informatie kun je vinden op www.JettyKuiper.nl/doula (tevens cursusleidster en oprichter van de Geboortecursus).
Op http://www.doula.nl/ en http://www.nbvd.nl/ of op de sites van een individuele doula bij jou in de buurt kun je ook meer informatie vinden over het doulawerk.

Heb je nog meer vragen mail dan naar info@JettyKuiper.nl of bel met 055-5428793 (spreek evt. de voicemail in).

Er is met veel inzet en enthousiasme gewerkt aan dit nieuwe concept. Mocht er echter toch iets zijn dat jou als cursist tegenviel en heb je verbeterpunten voor de cursus, zeg het ons!
Ben je tevreden? Zeg het dan een ander!


    
   Realisatie Koevoet Webdiensten