Net even anders


Wat maakt deze geboortecursus anders dan de meeste zwangerschapscursussen?

Het verschil tussen deze en de meeste andere zwangerschapscursussen is de diversiteit. Veel zwangerschapscursussen zijn gericht op voornamelijk ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. Recentelijk hebben onderzoeken vraagtekens gezet bij het effect van deze opzet (zie artikelen In De media, rechterkolom: zwangerschapscursus en Volkskrant). Natuurlijk is het handig als je er kennis van hebt, het even oefent, maar dat kun je uitstekend thuis. Er is rondom je zwangerschap, de geboorte en de eerste tijd met je kindje immers zoveel wat de aandacht verdient. Ook blijkt uit dezelfde artikelen dat het uitwisselen van ervaringen met andere zwangeren wel erg nuttig is. Evenals het opstellen van een geboorteplan.
En daar ruimen we dan ook tijd voor in!

GEBOORTEPLAN OPSTELLEN.
Net even anders in de geboortecursus is dat alle informatie verwerkt kan worden in een geboorteplan of bevalplan. Veel professionals in ziekenhuizen of verloskundige praktijken adviseren inmiddels om te werken met een geboorteplan. Als je allerlei informatie hebt, kun je zelf bewust en weloverwogen je keuzes maken. Gebruik die informatie die je nuttig vindt of die voor jou positief is. Negeer wat je niet aanspreekt of angst aanjaagt. Een slimme meid luistert naar iedereen, maar het meest naar zichzelf en legt haar wensen vast, omdat ze niet weet of zij zelf voldoende in staat is die te verwoorden tijdens haar bevalling! Dat verwoorden kun je zelf, maar leuker en effectiever is het om dat te doen samen met anderen. Bovendien werk je zo eerder aan een realistisch geboorteplan. Want door alle informatie die je hebt gehad ben je ook voorbereid op het feit dat het niet altijd loopt zoals je dat graag zou willen.

Als je het Volkskrant-artikel gelezen hebt, waar net naar is verwezen, dan heb je ook kunnen lezen dat vrouwen met de aanwezigheid van een ervaren vrouw vaker spontaan bevallen. Met zo'n ervaren vrouw wordt bijvoorbeeld een doula bedoeld. Ik ben naast cursusleidster doula. Als je dat wilt kun je mij inschakelen om tijdens je bevalling (continue) aanwezig te zijn. Dat kan tegen een gereduceerd tarief, omdat o.a. kennismaking, intake en geboorteplan al in de cursus zitten. Als je de bevalling met je partner of iemand anders wilt doen is dat natuurlijk uitstekend. Je hebt dan in ieder geval kennis van het fenomeen DOULA, wat sterk in opkomst is in Nederland.

Voor individuele sessies of losse onderdelen kun je contact opnemen. Heb je geen tijd (meer) voor de hele cursus maar wil je wel een geboorteplan of doulabegeleiding tijdens de bevalling?
Ook dan kun je contact opnemen.
Stuur een mailtje naar: info@JettyKuiper.nl

N.B. Prijzen staan vermeld op het aanmeldingsformulier.

 
Realisatie Koevoet Webdiensten