Aanvullende informatie

Op de vorige pagina’s heb je al veel kunnen lezen over de zwangerschaps- en geboortecursus “Ik word mama!” die je heel uitgebreid voorbereid op wat je kunt verwachten voor, tijdens en na de geboorte van je kind. Een cursus waar je les krijgt van verschillende mensen, op verschillende plekken. Waar ruimte is voor eigen inbreng en wensen van cursisten.

Meestal krijg je les met de club zwangeren, maar af en toe ook met de partners erbij (in principe 3 x). Als je alle informatie hebt gehad, kun je dat op een rijtje zetten en je wensen verwoorden in een geboorteplan, dat we in de les, maar uiteraard ieder voor zich, opstellen. Een geboorteplan, ook wel bevalplan genoemd, wordt gelukkig steeds algemener; er wordt ook steeds meer rekening gehouden met de wensen van de zwangere en haar evt. partner.

Deze cursus kan ook op locatie aangeboden worden of voor een specifieke doelgroep. Zelfs een privé-cursus op maat behoort tot de mogelijkheden.

Wil je tijdens de bevalling de continue ondersteuning van een doula? Als je intekent op deze zwangerschapscursus kan dat met een fikse korting! En ook na de bevalling kun je terugvallen op de doula of op de geboortecursus. Het is namelijk niet altijd rozengeur en maneschijn; de kraamtijd is vaak goed geregeld met hulp van een kraamverzorgende of van het ziekenhuispersoneel. Maar al snel sta je er voor je gevoel alleen voor. Juist dan is het fijn om je ervaringen te kunnen delen en je vragen en twijfels kwijt te kunnen.

Wat komt er zoal aan de orde?
Zoals aangegeven ligt de cursusinhoud niet vooraf voor 100% vast maar is er ruimte voor wensen.
Een optie is een les waarin je kennis maakt met zwangerschapsyoga. Er is sowieso een meer traditionele “pufles” waarin je ademhalings- en ontspanningstechnieken leert. De oefeningen kun je vervolgens thuis doen op een moment dat jullie het best uitkomt.
Iedere les kan afgesloten wprden met een rustig laatste kwartiertje; de ene keer met een korte handmassage, de volgende keer met bijvoorbeeld een tekst om over na te denken.

Je maakt kennis met de draagdoek, die niet alleen prettig is om je kindje straks te vervoeren en wat de hechting sterk bevordert, maar waar je tijdens de zwangerschap heerlijke rebozomassages mee kunt krijgen (zie ook filmpje You tube op deze site). Je partner krijgt de instructies; op deze manier wordt hij of zij ook betrokken bij de zwangerschap en creëer je wat kwaliteitstijd voor je relatie. Dit is, naast het feit dat het erg prettig is, na de bevalling ook een geweldig middel om de hechting met je kleintje te bevorderen. Bovendien kun je een draagdoek bestellen met een leuke korting.

Als je allerlei informatie hebt, kun je zelf bewust en weloverwogen je keuzes maken. Doordat allerlei facetten van de geboorte aan de orde komen, krijg je een steeds beter beeld van wat je wel en niet wilt, ook al heb je nog niet eerder een kindje op de wereld gezet. Je wensen rondom de bevalling stellen we tijdens de cursus op in een realistisch geboorteplan. Want door alle informatie die je hebt gehad ben je ook voorbereid op het feit dat het niet altijd loopt zoals je dat graag zou willen.

Tijdens de bevalling kun je desgewenst (meestal) gebruik maken van doula-ondersteuning.
Op www.JettyKuiper.nl/doula vindt je hierover meer informatie.
Doordat de cursusleidster en de cursist elkaar in de cursus al leren kennen zijn kennismaking, intake en het opstellen van een geboorteplan niet nodig en kunnen zo buiten het normale doulapakket blijven.

Natuurlijk is er de babyreünie: hoe zien al die kleintjes er uit en hoe is de bevalling verlopen? Maar er is meer: Ook na de bevalling streven we er naar om nog enkele lessen aan te bieden voor wie dat wil. Eens per twee maanden bijvoorbeeld bij elkaar komen om ervaringen en tips uit te wisselen, lijkt je dat niet heerlijk? Juist als je de baby eenmaal hebt, heb je vaak een grote behoefte om al die leuke momenten, maar ook die kleine ongerustheden en zorgen te delen met andere jonge mama’s.

Er kan informatie gegeven worden over huilen en troosten en over babymassage, wat een warme hechting zeker zal bevorderen. Ook de nieuwe rol als ouder en de invloed daarvan op de relatie kunnen gespreksonderwerp zijn.

Voor sommigen zal het prettig zijn voor ondersteuning terug te kunnen vallen op iemand, ook na de kraamtijd als de kraamverzorgster weg is. Je kunt dan ook een individueel gesprek aanvragen. Voor iedereen is het uitwisselen met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten een heerlijke uitlaatklep!


 
Realisatie Koevoet Webdiensten